İşkur İl Müdürlüklerine Elektronik Ortamda KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ Başvuruları Başladı
Korona virüsten olumsuz etkilenen ve bu sebeple kısa çalışma uygulamasından yararlanmak isteyen firmalarımız için Kısa Çalışma Ödeneği başvuruları 23 Mart 2020 (bugün) itibariyle başlamıştır. Başvurular, firmalarımızın bağlı oldukları İŞKUR İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerine özel olarak oluşturulan elektronik posta adresleri aracılığıyla gerekli belgeleri göndererek gerçekleştirebilmektedir.
Başvuru sürecine ilişkin adımlar aşağıda yer almaktadır;
1. Kısa çalışmaya genel, ekonomik, sektörel, bölgesel kriz ve zorlayıcı sebeplerle başvurulabilmektedir. Korona virüs nedeniyle "dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel zorlayıcı sebep" gerekçeli kısa çalışma başvurularının yapılabilmesi için karar alınmıştır. Dolayısıyla başvuru formunda bu neden işaretlenmelidir.
2. Korona virüsten olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden firmalarımız buna ilişkin kanıtlarla birlikte Kısa Çalışma Talep Formu ile kısa çalışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgileri içeren listeyi bağlı bulundukları İŞKUR biriminin elektronik posta adresine, elektronik posta göndermek suretiyle başvuru yapabilmektedir.
3. Korona virüsten olumsuz etkilenildiğine dayanak teşkil eden belgelerin başvuruya eklenmesi önem taşımaktadır.
Mevcut durumda kısa çalışma uygulaması kararı uyarınca yapılacak uygunluk tespiti incelemelerinde aşağıdaki hususlar dikkate alınmaktadır;
"Tüm incelemeler mahalline gidilmeksizin Rehberlik ve Teftiş Başkanlığında veya Grup Başkanlıklarında sadece ilgili başvuru evrakı ve ekleri üzerinden ve tespit tutanağı düzenlenmeksizin gerçekleştirilecektir.
İnceleme sürecinde başvuru evraklarında eksiklik olduğunun değerlendirilmesi halinde, ivedilikle firmalar ile irtibata geçilerek, söz konusu eksik evrakların elektronik ortamda intikal ettirilmesi istenecek ve inceleme evrak bazında ivedilikle tamamlanacaktır.
Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri ile ilgili olarak yapılan uygunluk tespiti incelemelerinde, firmaların sadece bu kapsamda olup olmadığına ilişkin belgeler yeterli olacaktır.
Firmaların yönetimsel kararları çerçevesinde faaliyeti durdurulan veya azaltılan iş yerleri ile ilgili olarak yapılan uygunluk tespiti incelemelerinde ise, durumu ortaya koyacak ilgili belgeler yeterli olacaktır.
Uygunluk tespitine ilişkin olarak T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Müfettişlerince rapor niteliğinde yazı düzenlenecektir. Söz konusu yazı ve ekleri, İŞKUR İl Müdürlüklerine Kep adresi üzerinden elektronik ortamda gönderilecek olup ıslak imzalı hali ise iş yerlerinin dosyasında muhafaza edilmek üzere bilahare gönderilecektir.
Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri ile ilgili olarak yapılan uygunluk tespiti işlemi, Kanunda düzenlenen asgari ve azami süreler ile birlikte, idari tasarrufun süresi ile sınırlı olup idari tasarrufun sona ermesi ile kısa çalışma uygulaması da kendiliğinden sona ereceği dikkate alınmalıdır".
Detaylı bilgi için: www.iskur.gov.tr