İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi Uygulamasında Önemli Değişiklikler Yapıldı

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi Uygulamasında Önemli Değişiklikler Yapıldı

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'a İlişkin Tebliğ'de (İhracat Bedelleri Hakkında) değişiklikler yapılmış olup, sözkonusu değişiklikler (Tebliğ No: 2019-32/56) 31 Aralık 2019 tarih ve 30995 sayılı (5. Mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bildiğiniz gibi, 4 Eylül 2018 tarihinde yürürlüğe giren uygulama ile 6 ay süreyle ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilme ve %80’inin TL’ye çevrilme zorunluluğu getirilmişti. Daha sonra, 3 Mart 2019 tarihli Tebliğ ile bu süre 4 Eylül 2019 tarihine, 31 Ağustos 2019 tarihli Tebliğ ile de 4 Mart 2020 tarihine uzatılmıştı. 31 Aralık 2019 tarihli yeni Tebliğ ile, uygulamada aşağıda yer alan değişikler yapılmıştır:

  1. İhracat bedellerinin %80’inin bir bankaya satılması zorunluluğu kaldırılmıştır. Bununla birlikte, ihracat bedellerinin fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde Türkiye’ye getirilmesi zorunluluğu devam etmektedir.
  2. Döviz üzerinden yapılacağı beyan edilen ihracat karşılığında farklı bir döviz cinsinin getirilmesi mümkün hale gelmiştir.
  3. İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin ödeme şekillerine “Banka Ödeme Yükümlülüğü (BPO)” eklenmiştir.
  4. İhracat işlemlerine ait sözleşmelerde bedellerin tahsili için fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günden fazla vade öngörülmesi durumunda, bedellerin vade bitiminden itibaren 90 gün içinde yurda getirilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.
  5. İhracat bedellerinin yurda getirildiğine ilişkin olarak bankalarca “İhracat Bedeli Kabul Belgesi” düzenleneceği belirtilmiştir.
  6. Mücbir sebeplerin varlığı nedeniyle Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce verilen 24 aylık ek sürenin sonunda mücbir sebebin devamının belgelenmesi halinde açık ihracat hesabının kapatılmasına ilişkin taleplerin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından incelenip sonuçlandırılacağı düzenlenmiştir.
  7. Mücbir sebep halleri dışında kalan, ancak bedel getirme süreleri içerisinde ihracat bedelinin yurda getirilmesine engel olan ve resmi kayıtlarla tevsik edilebilen durumların haklı durum olarak değerlendirileceği hükme bağlanmıştır.
  8. Açık ihracat hesaplarının kapatılmasında değişikliğe gidilmiştir. Şöyle ki;

• 30.000 ABD dolarına kadar noksanlığı olan ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline ve toplam beyanname tutarına olan oranına bakılmaksızın

• 30.000 ABD dolarından yüksek olmakla birlikte 100.000 ABD doları veya eşitini aşmayan, beyanname veya formda yer alan bedelin %10’una kadar noksanlığı olan (sigorta bedellerinden kaynaklanan noksanlıklar dahil) ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline bakılmaksızın

• 200.000 ABD doları veya eşitini aşmamak üzere, mücbir sebep ve haklı durum halleri göz önünde bulundurulmak suretiyle beyanname veya formda yer alan bedelin % 10’una kadar açık hesaplar ilgili Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce terkin edilerek kapatılacaktır.

 

  1. 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle açık olan ihracat hesapları için Tebliğ’in ihracatçı lehine olan hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Yeni uygulama kapsamında, firmalarımızın belirtilen sürelere ve ihracat tutarlarına dikkat etmeleri önem arz etmektedir. İlgili Tebliğ değişikliğine linkten ulaşabilirsiniz.

Paylaş:

EN GENİŞ ÜLKE KATILIMI
EN NİTELİKLİ ALICILAR
ÖNCEDEN PLANLANMIŞ İŞ GÖRÜŞMELERİ

SİZLERİ 8. INVITATION ONLY İSTANBUL ETKİNLİĞİNE KATILMAYA DAVET EDİYORUZ


İhracatın ve pazarlamanın farklı yönlere dorğu evrildiği bu günlerde, yeni müşterilere ulaşabilmek için yüksek stand maliyetleri ve çok büyük alanlarda kiralama yapmak ve müşterilerin sizlerle temasa geçmesini beklemek giderek etkisini kaybediyor.  Artık klasik fuarlar hedef alıcıya ulaşmak için tek seçenek değil. Daha dinamik ve farklı stratejilerle bambaşka enstrümanları kullanmak elinizde. 

İşte tam da bu nedenle biz EVSİD olarak sizlerle birlikte Invitation Only etkinliğini gündeme getirdik. 21 ülkeden 36 alıcı ile başladığımız yolculuğumuzda 60 ülke ve 120’den fazla alıcıya ulaştık. Etkinliğimizi Hilton toplantı salonlarından Haliç Kongre Merkezi’ne ve nihayet 2024 yılında Lütfi Kırdar Fuar ve Kongre Merkezi’ne taşıdık. 2025 yılında da Lütfi Kırdar Fuar ve Kongre Merkezi’ne etkinliğimize devam ederek 70 ülkeden toptancı, süpermarket, yapı market, züccaciye mağazası kategorisinde 200 nitelikli alıcıyı sizlerle buluşturmayı hedeflemekteyiz.
 
INVITATION ONLY KONSEPTİ NEDİR?

Invitation Only sadece üretici ve marka sahibi firmaların katılabildiği bir organizasyon. Etkinlik için yurt dışındaki önemli alıcılara ulaşarak davetlere başlıyoruz. Etkinliğe kaydolacak firmaları “Yurt Dışı Projeler Komitemiz” ile birlikte değerlendirip eliyoruz, görüşme taleplerini alıyoruz. Amacımız her katılımcı firmamızı Invitation Only süresince maksimum sayıda alıcı ile buluşturmak. 

Tüm başvurular alındıktan sonra etkinlikten bir hafta önce sizlerle alıcı listelerini ve görüşme tablonuzu paylaşıyoruz. Görüşmelere hazırlanmak için bir haftalık süreniz oluyor. Ardından etkinlikten bir gün önce ürünlerinizi Lütfi Kırdar salonlarına getirip sizler için hazırlanmış stantlardaki raflarınıza dizilimini gerçekleştiriyorsunuz. İki gün süren programda 20 şer dakikalık ikili iş görüşmeleri gerçekleştiriyorsunuz. Görüşmelerin yoğunluğuna bağlı olarak aynı anda 2 veya 3 görüşme yapmanız da mümkün olabiliyor. 

Tüm bunlara ilave olarak gün içinde kahve molaları, öğle yemekleri ve diğer sosyal aktiviteler sırasında da alıcılar ile sürekli bir arada oluyor ve alıcı firmaları daha yakından tanıma fırsatı bulabiliyorsunuz. 

HANGİ ÜLKELERDEN ALICILAR BEKLEMELİYİM?

Invitation Only İstanbul 7 kıtadan 70 ülke alıcısını sizlerle buluşturmayı hedefliyor. EVSİD olarak bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yurt dışı etkinlikleri ve yurt dışı kontaklarımız aracılığıyla elde ettiğimiz veri tabanı sayesinde ABD, Latin Amerika, Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Asya ve hatta Avustralya'dan alıcılar Invitation Only İstanbul 2025'te olacak.
 
ALICI KATILIMCI FİRMALAR BELLİ Mİ?

Alıcı firmalar için davetlere Eylül ayında başladık. Geçtiğimiz senelerde Latin Amerika’dan D1, Ara, Pao de Azucar, De Prati, Avrupa’dan Edco, Woolworth, Jysk, El Corte Ingles, Zara Home, Bingo, Afrika’dan LabelVie, Marjane, Asya’dan Future Retail, Kareilla gibi büyük zincirleri İstanbul’da ağırladık. Bu yıl hedefimiz %70 oranda yeni alıcı firma olmak üzere 200 nitelikli firmayı İstanbul’a getirebilmek. Ancak katılımcı firma listemiz sizlerin katılımı ile belirlenecek, bu nedenle etkinlikten bir hafta önce tüm detayları ile alıcı firmalarımızı sizlerle paylaşacağız. 
 
KATILIM KOŞULLARI NEDİR ve KATILIM BEDELİNE NELER DAHİL?

-15m2 Büyüklüğünde Sergileme Standı
-15m2 Stand Konstrüksiyonu
-Firmanızın Profiline Uygun Görüşmelerin Organize Edilmesi
-B2B İkili İş Görüşmelerine Firmanızdan 2 Kişinin Katılımı
-Tercümanlık Hizmetleri
-2 Gün Süresince Öğlen Yemeği ve İkramlar
-Yurt dışı Tanıtımlar
-Yurt Dışından Gelecek Alıcıların Yol, Konaklama Masrafları
 TOPLAM 5.800€ + KDV
 
"INVITATION ONLY İSTANBUL KİM TARAFINDAN ORGANİZE EDİLİYOR?"

Invitation Only etkinliğinin sahibi sizsiniz. Invitation Only EVSİD ve sektör STK ları işbirliğinde organize ediliyor ve hiçbir özel firmanın ortaklığı bulunmuyor. Amacımız sadece Türkiye'nin ev ve mutfak aksesuarları sektöründeki rekabet gücünü yurt dışı alıcılara göstermek, Türkiye'nin kültürel zenginliğini ve iş varlığını öne çıkararak firmalarımızın ihracatına destek olabilmek. Amacımız kar olmadığı için, sizlerin ödediği katılım bedelleri aslında tüm organizasyon masrafları ve satın almacıların Türkiye'ye getirilmesi için harcanıyor.

NASIL KATILABİLİRİM? 

Katılım için linkte yer alan Katılım Sözleşmesi'ni doldurarak firmanız imza sirküleri hükümlerine uygun olarak imzalanmış kaşelenmiş olarak imza sirküleriniz ve ilk ödemenin yapıldığını gösterir dekontla birlikte Derneğimize (Beyza Çınar, [email protected])  iletmeniz yeterli. 


8. Invitation Only İstanbul etkinliğimizde görüşmek dileğiyle… 


Saygılarımızla,

Senem Sanal Sezerer

Genel Sekreter