İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi Uygulamasında Önemli Değişiklikler Yapıldı
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'a İlişkin Tebliğ'de (İhracat Bedelleri Hakkında) değişiklikler yapılmış olup, sözkonusu değişiklikler (Tebliğ No: 2019-32/56) 31 Aralık 2019 tarih ve 30995 sayılı (5. Mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bildiğiniz gibi, 4 Eylül 2018 tarihinde yürürlüğe giren uygulama ile 6 ay süreyle ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilme ve %80’inin TL’ye çevrilme zorunluluğu getirilmişti. Daha sonra, 3 Mart 2019 tarihli Tebliğ ile bu süre 4 Eylül 2019 tarihine, 31 Ağustos 2019 tarihli Tebliğ ile de 4 Mart 2020 tarihine uzatılmıştı. 31 Aralık 2019 tarihli yeni Tebliğ ile, uygulamada aşağıda yer alan değişikler yapılmıştır:
- İhracat bedellerinin %80’inin bir bankaya satılması zorunluluğu kaldırılmıştır. Bununla birlikte, ihracat bedellerinin fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde Türkiye’ye getirilmesi zorunluluğu devam etmektedir.
- Döviz üzerinden yapılacağı beyan edilen ihracat karşılığında farklı bir döviz cinsinin getirilmesi mümkün hale gelmiştir.
- İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin ödeme şekillerine “Banka Ödeme Yükümlülüğü (BPO)” eklenmiştir.
- İhracat işlemlerine ait sözleşmelerde bedellerin tahsili için fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günden fazla vade öngörülmesi durumunda, bedellerin vade bitiminden itibaren 90 gün içinde yurda getirilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.
- İhracat bedellerinin yurda getirildiğine ilişkin olarak bankalarca “İhracat Bedeli Kabul Belgesi” düzenleneceği belirtilmiştir.
- Mücbir sebeplerin varlığı nedeniyle Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce verilen 24 aylık ek sürenin sonunda mücbir sebebin devamının belgelenmesi halinde açık ihracat hesabının kapatılmasına ilişkin taleplerin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından incelenip sonuçlandırılacağı düzenlenmiştir.
- Mücbir sebep halleri dışında kalan, ancak bedel getirme süreleri içerisinde ihracat bedelinin yurda getirilmesine engel olan ve resmi kayıtlarla tevsik edilebilen durumların haklı durum olarak değerlendirileceği hükme bağlanmıştır.
- Açık ihracat hesaplarının kapatılmasında değişikliğe gidilmiştir. Şöyle ki;
• 30.000 ABD dolarına kadar noksanlığı olan ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline ve toplam beyanname tutarına olan oranına bakılmaksızın
• 30.000 ABD dolarından yüksek olmakla birlikte 100.000 ABD doları veya eşitini aşmayan, beyanname veya formda yer alan bedelin %10’una kadar noksanlığı olan (sigorta bedellerinden kaynaklanan noksanlıklar dahil) ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline bakılmaksızın
• 200.000 ABD doları veya eşitini aşmamak üzere, mücbir sebep ve haklı durum halleri göz önünde bulundurulmak suretiyle beyanname veya formda yer alan bedelin % 10’una kadar açık hesaplar ilgili Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce terkin edilerek kapatılacaktır.
- 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle açık olan ihracat hesapları için Tebliğ’in ihracatçı lehine olan hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Yeni uygulama kapsamında, firmalarımızın belirtilen sürelere ve ihracat tutarlarına dikkat etmeleri önem arz etmektedir. İlgili Tebliğ değişikliğine linkten ulaşabilirsiniz.