Ev ve Mutfak Eşyaları İhracatı Eylül 2021 Değerlendirme Raporumuz Yayınlandı

Ev ve Mutfak Eşyaları İhracatı Eylül 2021 Değerlendirme Raporumuz Yayınlandı

Derneğimizce TİM’in açıklamış olduğu Eylül verileriyle hazırlanan Ev ve Mutfak Eşyaları İhracatı Eylül 2021 Değerlendirme Raporu’na göre Eylül ayı  sektör ihracatımız, 2020 yılının aynı ayına göre %25 oranında artarak 301 Milyon$ olarak gerçekleşmiştir. Temmuz ayında ihracat artışındaki yavaşlamanın Ağustos ve Eylül aylarında yerini tekrar yükselişe bırakması 2021 yıl sonu ihracatı için çok önemli.

Sektör ihracatımızı Ocak-Eylül bazlı incelediğimizde, ilk 9 aylık dönemde kümülatif bazda %43 büyüdüğünü görüyoruz.

Alt ürün gruplarına göre incelediğimizde ise elektrikli küçük ev ve mutfak eşyaları ile metal mutfak eşyalarının %70’e yakın pay ile sektörde lokomotif rolünü üstlendiğini söyleyebiliriz.

Pandemi döneminde birçok büyük zincirin Çin’den farklı pazarlara yöneldiği ve siparişlerini aralarında Türkiye’nin de bulunduğu farklı kaynaklara yönelttiğini düşünüyorduk. Bu durum kısmen doğru olsa da ihracat rakamlarını incelediğimizde Çin’in hem 2019 hem de 2020 yıllarında pazar payını arttırdığını, %52 olan pazar payını 2021 Ocak-Nisan döneminde %57 ye yükselttiğini görüyoruz.

Çin’in ardından bu dönemde pazar payını en çok arttıran ülke Hollanda olurken Türkiye 2020 yılında pazar payını %2.4’e, sıralamadaki yerini de 8.liğe taşımış görünüyor. Sevindirici olan 2021 Ocak-Nisan verilerine göre pazar payımızın 2019 un da üzerine çıkarak %2.8 e yükselmesi.

Çin haricinde en fazla ihracat gerçekleştiren ülkeleri incelediğimizde 2021 ilk 6 aylık verilerine göre Türkiye’nin çok az farkla da olsa ihracatta 5. Sıraya yükseldiğini görüyoruz. Dikkat edilirse ilk 3 ülke dışında Polonya, Fransa, ABD, Türkiye ve Hollanda’nın ihracat rakamları birbirlerine çok yakın ve ülke olarak bir üst lige çıkabilmek için ilk etapta İtalya’nın ihracatını geçmemiz gerekiyor.

Ev ve Mutfak Eşyaları İhracatı Eylül 2021 Değerlendirme Raporu'na aşağıdan erişebilirsiniz.

Paylaş:

Değerli Sektör Temsilcimiz, Bildiğiniz üzere İstanbul etkinliğine 16 sı Latin Amerika ülkelerinden olmak üzere toplam 125 satın almacı firma katılmış ve 2 gün süren ekinlik kapsamında 2.000 in üzerinde iş görüşmesi gerçekleştirilmişti. EVSİD olarak Latin Amerika pazarının potansiyelini değerlendirebilmek amacıyla 14-19 Temmuz tarihlerinde bu defa Panama’da Latin Amerika’daki Meksika, Kolombiya, Peru, Şili, Brezilya, Uruguay, Bolivya, Arjantin, Paraguay gibi komşu ülkelerin de katılımıyla bir ikili iş görüşme programı gerçekleştirmekteyiz.

Kontenjanla sınırlı olup gerçekleştireceğimiz program kapsamında 14 Temmuz tarihinde Panama’ya direkt uçuş gerçekleştirilmesi, 15 Temmuz tarihinde Pazar ziyaretleri ve retail tour yapılması, ardından 16 ve 17 Temmuz tarihlerinde 2 gün içerisinde aralarında Casa Ideas ve Tottus-Şili, Novey-Panama, Tugo-Kolombiya, Mays Zona Libre-Panama ‘nın da bulunduğu 50 Latin Amerikalı alıcı ile iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi planlanmaktayız.

Ekonomi sınıfı Panama gidiş-dönüş uçak bileti, Panama’da 4 gece 5* Otelde konaklama, transferler, toplantı salonu ve toplantılar sırasında öğle yemekleri, ikili iş görüşmeleri ve görüşmelerde İspanyolca-İngilizce tercüman hizmeti dahil toplam katılım bedeli 7.800$ olup, bahse konu tutar %50 oranında Ticaret Bakanlığı’nın ilgili tebliği kapsamında desteklenecektir. Başvuran firmalar ilk etapta toplam katılım bedeli olan 7.800$ bedeli ödeyecek ve Ticaret Bakanlığı’ndan desteğin gelmesi sonrası kendilerine destekleme oranında iade yapılacaktır.

Bahse konu programa katılmak isteyen firmalarımızın Ticaret Bakanlığı Şirket Talep Formu ve Katılım Sözleşmesi ile birlikte [email protected] e-mail adresine iletilmesi rica olunur.

Not: Kontenjan başvuru sırasına göre değerlendirilecek olup, heyete kabul edilemeyecek firmaların ödemeleri kesintisiz iade edilecektir