Derneğimizce hazırlanan Ev ve Mutfak Eşyaları Sektör İhracatı Ocak-Aralık 2021 Değerlendirme Raporu yayınlandı

Derneğimizce hazırlanan Ev ve Mutfak Eşyaları Sektör İhracatı Ocak-Aralık 2021 Değerlendirme Raporu yayınlandı

TİM tarafından açıklanan 2021 ihracat verileri kullanarak hazırladığımız Rapor’a göre;

2021 yılı sonu itibarıyla sektör olarak ihracatta hedeflediğimiz 3.4 Milyar $’lık rakama ulaşmış gözüküyoruz. Ocak-Aralık döneminde bir önceki yıla göre ihracatını %35 oranında arttıran sektörün itici gücü yine elektrikli küçük ev ve mutfak eşyaları ile metalden mamul sofra ve mutfak eşyaları oldu. Sektör ihracatı içerisinde %5’lik payı bulunan seramik-porselen sofra eşyası ise 2021 yılında ihracatını %73 ile en fazla arttıran ürün grubu oldu. Diğer dikkat çeken nokta, hem elektrikli küçük mutfak eşyaları hem de metalden mamul sofra ve mutfak eşyaları ürün grubunun 2021 yılı itibarıyla yıllık 1 Milyar$ ihracat sınırını aşmış olmaları.

Sektörümüzün Aralık ayı performansını değerlendirdiğimizde artış trendinin 2020 yılının aynı dönemine göre hız kesmesine rağmen ihracatın bir önceki döneme göre %10 oranında artarak 318 Milyon $ olarak gerçekleştiğini  görüyoruz. Yılın geneline baktığımızda Mayıs ve Temmuz aylarında aşağı yönlü hareket dışında ev ve mutfak eşyaları sektörü istikrarlı bir büyüme göstermiştir.

Ev ve mutfak eşyaları sektöründe en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 ülkeyi incelediğimizde Ocak-Eylül dönemi itibarıyla Türkiye’nin ihracatının Fransa ve Polonya’yı geçerek 6.sıraya yerleştiğini görüyoruz. Çin ve Almanya dışında diğer ülkelerin ihracat rakamları arasındaki makasın daraldığını ve pandemi döneminde trader pozisyonundaki Hollanda’nın pazar payını arttırdığını söyleyebiliriz.

Tabloda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da Türkiye’nin net ihracat açısından  Çin dışında rakiplerinin önüne geçtiği. Avrupa ve diğer pazarlardaki satın alma grupları için Çin dışında akla gelen ilk tedarikçi ülke tartışmasız Türkiye. Bizlerin de üretici ve ihracatçılar olarak pozisyonumuzu iyi değerlendirerek daha karlı ancak servis odaklı olarak dış ticaretimizi şekillendirmemiz gerekiyor. Hiç olmadığımız pazarlara girmekten çekinmemeli, var olduğumuz pazarlarda daha da derinleşmeliyiz. 2022 yılını bu açıdan değerlendirdiğimizde sektörümüzün bir üst lige çıkması için bir başlangıç olabilir ve Çin ile Almanya’nın ardından ihracatta üçüncü sıraya yerleşebilir.

Detaylı raporu aşağıdan indirebilirsiniz.

Paylaş:

Değerli Sektör Temsilcimiz, Bildiğiniz üzere İstanbul etkinliğine 16 sı Latin Amerika ülkelerinden olmak üzere toplam 125 satın almacı firma katılmış ve 2 gün süren ekinlik kapsamında 2.000 in üzerinde iş görüşmesi gerçekleştirilmişti. EVSİD olarak Latin Amerika pazarının potansiyelini değerlendirebilmek amacıyla 14-19 Temmuz tarihlerinde bu defa Panama’da Latin Amerika’daki Meksika, Kolombiya, Peru, Şili, Brezilya, Uruguay, Bolivya, Arjantin, Paraguay gibi komşu ülkelerin de katılımıyla bir ikili iş görüşme programı gerçekleştirmekteyiz.

Kontenjanla sınırlı olup gerçekleştireceğimiz program kapsamında 14 Temmuz tarihinde Panama’ya direkt uçuş gerçekleştirilmesi, 15 Temmuz tarihinde Pazar ziyaretleri ve retail tour yapılması, ardından 16 ve 17 Temmuz tarihlerinde 2 gün içerisinde aralarında Casa Ideas ve Tottus-Şili, Novey-Panama, Tugo-Kolombiya, Mays Zona Libre-Panama ‘nın da bulunduğu 50 Latin Amerikalı alıcı ile iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi planlanmaktayız.

Ekonomi sınıfı Panama gidiş-dönüş uçak bileti, Panama’da 4 gece 5* Otelde konaklama, transferler, toplantı salonu ve toplantılar sırasında öğle yemekleri, ikili iş görüşmeleri ve görüşmelerde İspanyolca-İngilizce tercüman hizmeti dahil toplam katılım bedeli 7.800$ olup, bahse konu tutar %50 oranında Ticaret Bakanlığı’nın ilgili tebliği kapsamında desteklenecektir. Başvuran firmalar ilk etapta toplam katılım bedeli olan 7.800$ bedeli ödeyecek ve Ticaret Bakanlığı’ndan desteğin gelmesi sonrası kendilerine destekleme oranında iade yapılacaktır.

Bahse konu programa katılmak isteyen firmalarımızın Ticaret Bakanlığı Şirket Talep Formu ve Katılım Sözleşmesi ile birlikte [email protected] e-mail adresine iletilmesi rica olunur.

Not: Kontenjan başvuru sırasına göre değerlendirilecek olup, heyete kabul edilemeyecek firmaların ödemeleri kesintisiz iade edilecektir