2021 Yılı Sektör İhracatı Beklentileri ve Güncel Sektör Sorunları Anketimiz Sonuçlandı: Hammadde Fiyatlarındaki Artış En Büyük Sorun

2021 Yılı Sektör İhracatı Beklentileri ve Güncel Sektör Sorunları Anketimiz Sonuçlandı: Hammadde Fiyatlarındaki Artış En Büyük Sorun

EVSİD olarak ev ve mutfak eşyaları sektöründeki üretici firmalarımızla yapmış olduğumuz anket çalışmasında hammadde artışları çarpıcı bir şekilde son dönemde lojistik kaynaklı problemleri de aşarak birinci sıraya yükseliyor. Üye firmalarımız ve sektör geneli ile yaptığımız anketin sonuçlarına göre, firmalarımızın %79’u için hammadde fiyatları ihracatın önündeki birincil problem. Hammadde fiyat artışlarını sırasıyla lojistik/navlun fiyatlarındaki artış, boş konteyner bulunamaması, ihracatın finansmanı ve yeni müşterilere ulaşamama takip ediyor.

Yine üreticilerimizin %85 gibi büyük bir oranı hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle üretimlerini kıstıklarını veya önümüzdeki dönemde kısmak zorunda kalacaklarını belirtmiş. Büyük çabalarla kazanılan müşterileri hammadde fiyatlarındaki artış sonucu kaybetmek bu dönemde karşılaşılan önemli tehditlerden.

Hammadde fiyatlarının artışı beraberinde doğal olarak ihracatın finansmanına ilave yük getirmekte. Üreticilerimizin %89’u bu dönemde ilave finansmana ihtiyaç duyduklarını belirtirken bu kitlenin %52’lik kısmı ilave finansmanı öz kaynaklarından karşılayacaklarını ifade etmiş.

Hammadde fiyatlarındaki artış konusunda kamuya iletilecek çözüm önerilerinin başında, geçici bir süre de olsa ithalatta alınan vergilerin sıfırlanarak hammadde darboğazının çözülmesi geliyor. İkinci çözüm önerisi ise, sorun çözülünceye kadar yerel hammadde üreticilerinin ihracattan ziyade iç piyasadaki üreticilere öncelik vermesi.

Sektör 2021 yılı Ocak ayı ile birlikte ihracata hızlı başlamış olsa da, bir yandan hammadde fiyatlarındaki artış, bir yandan lojistik problemler, firmaları az da olsa karamsarlığa itmiş durumda. Şubat 2021 itibarıyla 2021 yılı ihracatının 2020 yılından daha yüksek olacağını öngörenlerin oranı yaklaşık %31 düzeyindeyken, beklentisi düşük olan firmaların oranı %33 oranında.

Aslında tüm bu problemlerin haricinde bizce sektörün ve hatta Türkiye ihracatının önündeki en büyük problem birim ihracat değerimizdeki düşüklük. Ev ve mutfak eşyaları sektörü pandemi döneminde birim ihracat değerini 3.21$/kg’den 3.25$/kg’ye getirirken rakiplerimiz Polonya, İtalya ve Hollanda, birim ihracat değerleri 2-2.5 katımız olmasına rağmen, çift haneli büyümeyi başarmış gözüküyor.

Çözüme yönelik firmalarımız büyük oranda markalama ve tanıtım konusundaki desteklerin daha da arttırılması ve sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden tasarlanması gerektiğini belitmişler. Birim ihracat değerini arttırmak için önerilen ikinci metot ise tasarım konusunda desteklerin daha etkin bir şekilde kurgulanması.

Sektörün nabzını tutmaya çalıştığımız bu anketten EVSİD olarak çıkarttığımız vazife doğrultusunda hammadde fiyatlarındaki artış, lojistik problemler ve ihracatın finansmanı konusunda kamuoyunu aydınlatmaya, ilgili kurumlarla paylaşmaya ve sizlerin sözcüsü olmaya devam edeceğiz.

Diğer taraftan birim ihracat değerimizi arttırabilme konusunda EVSİD olarak yürütmekte olduğumuz UR&GE projeleri ile birlikte tasarım ve markalaşma konusunda çalışmalar yürütüyor ve  pandemi döneminde yeni müşterilere ulaşabilmek için #EvsidConnect markası altında bir dizi online heyet organizasyonu düzenliyoruz. www.evsidconnect.com

Paylaş:

EN GENİŞ ÜLKE KATILIMI EN NİTELİKLİ ALICILAR ÖNCEDEN PLANLANMIŞ İŞ GÖRÜŞMELERİ

SİZLERİ 7. INVITATION ONLY İSTANBUL ETKİNLİĞİNE KATILMAYA DAVET EDİYORUZ

İhracat ve pazarlama günümüzde bambaşka bir yöne doğru evriliyor. Yeni müşterilere ulaşabilmek için pahalı stand masrafları ödemek, gereksizce büyük alanlar kiralamak ve pasif olarak müşterinin sizinle temasa geçmesini beklemek etkisini giderek kaybetmeye başladı. Artık eskinin fuarları hedef alıcıya ulaşmak için tek seçenek değil. Daha dinamik ve farklı stratejilerle bambaşka enstrümanları kullanmak elinizde.

İşte tam da bu nedenle biz EVSİD olarak bundan 7 yıl önce sizlerle birlikte Invitation Only etkinliğini gündeme getirdik. 21 ülkeden 36 alıcı ile başladığımız yolculuğumuzda 50 ülke ve 100 alıcıya ulaştık. Etkinliğimizi Hilton toplantı salonlarından Haliç Kongre Merkezi’ne ve nihayet 2024 yılında Lütfi Kırdar Fuar ve Kongre Merkezi’ne taşıdık. 2024 yılında hedefimiz 60 ülkeden toptancı, süpermarket, yapı market, züccaciye mağazası kategorisinde 200 nitelikli alıcıyı sizlerle buluşturmak.

INVITATION ONLY KONSEPTİ NEDİR?

Invitation Only sadece üretici ve marka sahibi firmaların katılabildiği bir organizasyon. Etkinlik için bir web sayfamız var ve yurt dışındaki önemli alıcılara ulaşarak davetlere başlıyoruz. Etkinliğe kaydolacak firmaları Komitemiz ile birlikte değerlendirip eliyoruz, görüşme taleplerini alıyoruz. Amacımız her katılımcı firmamızı Invitation Only süresince maksimum sayıda alıcı ile buluşturmak.

Tüm başvurular alındıktan sonra etkinlikten bir hafta önce sizlerle alıcı listelerini ve görüşme tablonuzu paylaşıyoruz. Görüşmelere hazırlanmak için bir haftalık süreniz oluyor. Ardından etkinlikten bir gün önce ürünlerinizi Lütfi Kırdar salonlarına getirip sizler için hazırlanmış stantlardaki raflarınıza dizilimini gerçekleştiriyorsunuz. İki gün süren programda 20 şer dakikalık ikili iş görüşmeleri gerçekleştiriyorsunuz. Görüşmelerin yoğunluğuna bağlı olarak aynı anda 2 veya 3 görüşme yapmanız da mümkün olabiliyor.

Tüm bunlara ilave olarak gün içinde kahve molaları, öğle yemekleri ve diğer sosyal aktiviteler sırasında da alıcılar ile sürekli bir arada oluyor ve alıcı firmaları daha yakından tanıma fırsatı bulabiliyorsunuz.

HANGİ ÜLKELERDEN ALICILAR BEKLEMELİYİM?

Invitation Only İstanbul 7 kıtadan 60 ülke alıcısını sizlerle buluşturmayı hedefliyor. EVSİD olarak bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yurt dışı etkinlikleri ve yurt dışı kontaklarımız aracılığıyla elde ettiğimiz veri tabanı sayesinde ABD, Latin Amerika, Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Asya ve hatta Avustralya'dan alıcılar Invitation Only İstanbul 2024'te olacak.

ALICI KATILIMCI FİRMALAR BELLİ Mİ?

Alıcı firmalar için davetlere Ağustos ayında başladık. Geçtiğimiz senelerde Latin Amerika’dan D1, Ara, Pao de Azucar, De Prati, Avrupa’dan Edco, Woolworth, Jysk, El Corte Ingles, Zara Home, Bingo, Afrika’dan LabelVie, Marjane, Asya’dan Future Retail, Kareilla gibi büyük zincirleri İstanbul’da ağırladık. Bu yıl hedefimiz %70 oranda yeni alıcı firma olmak üzere 200 nitelikli firmayı İstanbul’a getirebilmek. Ancak katılımcı firma listemiz sizlerin katılımı ile belirlenecek, bu nedenle etkinlikten bir hafta önce tüm detayları ile alıcı firmalarımızı sizlerle paylaşacağız.

KATILIM KOŞULLARI NEDİR ve KATILIM BEDELİNE NELER DAHİL?

  • 15m 2 Büyüklüğünde Sergileme Standı
  • 15m 2 Stand Konstrüksiyonu
  • B2B İkili İş Görüşmelerine Firmanızdan 2 Kişinin Katılımı
  • Tercümanlık Hizmetleri
  • 2 Gün Süresince Öğlen Yemeği ve İkramlar
  • Gala Yemeği Katılımı (2 Kişi)
  • Yurt dışı Tanıtımlar
  • Yurt Dışından Gelecek Alıcıların Yol, Konaklama Masrafları

TOPLAM 5.800€ + KDV

"INVITATION ONLY İSTANBUL KİM TARAFINDAN ORGANİZE EDİLİYOR?"

Invitation Only etkinliğinin sahibi tamamen sektörümüz ve hiçbir özel firma tarafından organize edilmiyor. Amacı sadece Türkiye'nin ev ve mutfak aksesuarları sektöründeki rekabet gücünü yurt dışı alıcılara göstermek, Türkiye'nin kültürel zenginliğini ve iş varlığını öne çıkararak firmalarımızın ihracatına destek olabilmek. Amacı kar olmadığı için, sizlerin ödediği katılım bedelleri aslında tüm organizasyon masrafları ve satın almacıların Türkiye'ye getirilmesi için harcanıyor.

NASIL KATILABİLİRİM?

Katılım için linkte yer alan Katılım Sözleşmesi 'ni doldurarak firmanız imza sirküleri hükümlerine uygun olarak imzalanmış kaşelenmiş olarak imza sirküleriniz ve ilk ödemenin yapıldığını gösterir dekontla birlikte Derneğimize iletmeniz (Beyza Çınar, [email protected]) yeterli.

7. Invitation Only İstanbul etkinliğimizde görüşmek dileğiyle…

Saygılarımızla,
Senem Sanal Sezerer
Genel Sekreter